Waterveiligheid - project Sterke Lekdijk

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR), Jólan van der Wiel en ESRI. Met ondersteuning van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Dijken kijken

De komende jaren wordt de Lekdijk tussen gemeente Schoonhoven en de Utrechtse Heuvelrug versterkt zodat de veiligheid van Centraal Holland gegarandeerd blijft.

Dijken Kijken is een mutlidisciplinair project van ontwerper Jólan van der Wiel waarin het sociaal-maatschappelijke domein, watertechniek, en kunst en cultuur samenkomen. De bewustwording van water is achteruitgegaan door het onzichtbaar raken van het waterbeheer. De burger participatie ten behoeven van het waterbeheer op de dijken is pure techniek geworden. De versterking van de Lekdijk bij Utrecht is een mooie aangelegenheid om in een concreet project het waterbewustzijn bij omwonenden, bezoekers en andere geïnteresseerden te vergroten. 

In de Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt data van de dijk, de ondergrond en de omgeving verzameld. Uit vooronderzoek van Jólan van der Wiel blijkt dat daarmee veel data al goed is ontsloten. Deze informatie is inzichtelijk, maar is moeilijk te begrijpen voor iemand zonder achtergrondkennis over het onderwerp. Door deze data en 3D animaties op een toegankelijke manier te verbeelden, wordt het voor mensen die betrokken zijn bij de dijk interessanter om zich te verdiepen in het onderwerp.

Kenmerkend aan de dijk is het rijke scala aan cultureel erfgoed, zoals dijkhuizen, verhoefslagpalen en peilschaalhuisjes, maar de betekenis hiervan is helaas verloren gegaan. In kader van deze ingrijpende veranderingen wordt ook onderzocht op wat voor manier er opnieuw betekenis gegeven zou kunnen worden aan dit culturele erfgoed. 

Dijken Kijken: het visualiseren van de Lekdijk in 3D, zodat het makkelijk te begrijpen is uit welke lagen de dijk is opgebouwd en waar deze voor dienen. Hierdoor krijgt men als het ware een kijkje onder de motorkap.

Begin 2022 is het onderzoek afgerond en opgeleverd op www.scapeviewer.com

lek 5.jpeg

“Wie zijn de dijkwachters van de toekomst en hoe houden we onze kennis van de dijken up-to-date?”

- Jolan van der Wiel

Previous
Previous

Drinkwater en landschap | Waterwinpark Utrecht

Next
Next

Water en erfgoed | Lunet aan de Snel