In 1122 is de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Dit was van grote betekenis voor de stad Utrecht en de Utrechtse regio en vormde in feite de start van het waterbeheer in het gebied. De afdamming had grote gevolgen voor de handel, volksgezondheid, voedselvoorziening en de verdediging van Utrecht en omgeving tegen overstromingen. Allemaal thema’s die ook nu actueel zijn. 

Zowel het 900 jarig bestaan van de stad Utrecht als 900 jaar waterbeheer wordt in 2022 groots gevierd.

Van juni tot en met oktober 2022 is Fluid Future co-curator van de Waterbiënnale. De Waterbiënnale is een langlopend initiatief van Metaal Kathedraal. Andere co-curatoren van de biënnale zijn WaterSchool/Studio Makkink & Bey en de Metaal Kathedraal. Het volledige programma van de Waterbiënnale is te vinden op de website. Hieronder de progamma onderdelen die door Fluid Future zijn geïnitieerd.

  • FLUID FUTURE X ILLM X BUURT R

    November/december 2022 buurthuis Rivierenwijk Utrecht

    Jongeren uit de wijken Rivierenwijk en Kanaleneiland (BuurtR/Stichting JoU) hebben samengewerkt met visual artist Qasim Arif aan een ontwerp voor een hoodie. Een kledingsthieruk als drager van een boodschap -over water - als platform voor de stem van een jonge generatie. Bekijk en lees hier alles over dit project.

  • Waterpaviljoen @Metaal Kathedraal

    14 september - 30 oktober. Ma-vrij 9.00-17.00, zat-zon 12.00-17.00

    In het kader van de kunstroute Care Full van Art Utrecht is het Waterpaviljoen verhuisd van de tuin van het Centraal Museum naar het landgoed Metaal Kathedraal. Hier is al het water dat de Waterdragers verzameld hebben te zien, beluisteren en beruiken.

  • Beeldcolumns

    2 maandelijkse publicatie in DUIC tussen juni en oktober 2022

    8 jonge talentvolle Utrechtse illustratoren zijn uitgenodigd om aan hand van een water gerelateerd thema hun perspectief op het onderwerp te geven. Deze beeldcolumns worden full page gepubliceerd in de regionale krant DUIC.

    Deelnemende illustratoren: Nastia Cistakova, Timon Vader, Femme ter Haar, Tonke Koppelaar, Mart Veldhuis, Tijmen Snelderwaard, Timber Sommerdijk, Samira Charroud.

    Alle beeldcolumns vind je hier.

  • Waterpaviljoen @Centraal Museum

    8 juni tot en met 11 september 2022 in de tuin van het Centraal Museum

    In het Centraal Museum was in de zomer 2022, de tentoonstelling ‘De Gezonde Stad’ te zien. Hierin wordt het leven in de stad belicht en komt 900 jaar cultuur in de stad tot leven. Aansluitend aan deze tentoonstelling realiseerde beeldend kunstenaar Jonas Wijtenburg het Waterpaviljoen in de tuin van het museum. Het paviljoen is de plek voor het project Waterdragers van Sannah Belzer - ook betrokken als kunstenaar bij het project Waterwinpark - een cultuureducatie project voor kinderen (7-12 jaar) waarin het belang van water voor een gezonde omgeving (wijk en stad) in naar voren komt. De verwondering van water staat hierin centraal: kijken, ruiken en ervaren.

    Het paviljoen is een zelfstandig en interactief beeldend werk waar de bezoekers van het museum zich kunnen onderdompelen in alle vormen van water in de stad en zelf met de onderzoekstools aan de slag kunnen.

  • Waterdragers, wijkworkshops door beeldend vormgever Sannah Belzer

    Waar en wanneer: zaterdag 9 juli 2022 Steede Hoge Woerd, donderdag 18 augustus 2022 Gagelsteede.

    Waterwereld zoekt ontdekkers! Op aarde bevindt zich een grote hoeveelheid water. Die hoeveelheid verandert niet: er komt niets bij en er gaat niets af. En dat is al miljoenen jaren zo. Wel verandert dat water steeds van toestand. Hoe zit dat nou met al dat water op onze aarde?

    Beeldend vormgever Sannah Belzer ontwikkelde in samenwerking met Utrecht Natuurlijk de wijkworkshops Waterdragers, speciaal voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Centraal staat de vraag: Wat is Water?

    Kinderen startten bij de lokale Steede van Utrecht Natuurlijk in hun wijk. Met een verzamelkit gingen zij op zoek naar het water in de stad, van drinkwater tot zwembadwater, van spuug tot komkommer. Dit brengen zij terug naar de Steede.

    Vervolgens gingen zij als groep, met hun verzamelde water, naar het Waterpaviljoen in de tuin van het Centraal Museum. Daar komt al het water uit de stad samen. Hier bevindt zich een cultuureducatielab waarin de kinderen aan hand van speciaal ontworpen tools gaan kijken, ruiken en luisteren naar het water. Het water dat de kinderen verzameld hebben wordt samen met de onderzoeksresultaten permanent onderdeel van het Waterpaviljoen.

    Een impressie en de resultaten van de workshops zijn hier te vinden.